Certyfikacja REDcert2
REDcert² - System certyfikacji produkcji żywności wg kryteriów zrównoważonego rozwoju
DEKRA umożliwia swoim klientom uzyskanie dwóch certyfikatów REDcert (REDcert-EU i REDcert²) w ramach łączonej procedury certyfikacyjnej.
Niezależna jednostka DEKRA przyznaje certyfikat REDcert² firmom, które w swej działalności zapewniają:
- ochronę środowiska naturalnego,
- poszanowanie praw pracowniczych i praw społeczności lokalnych,
spełniając wysokie standardy wymagane od dostawców przez największe koncerny spożywcze (np. Cargill, Coca-Cola, Unilever).
Certyfikacja REDcert² w DEKRA
Co to jest REDcert²?
REDcert² to system certyfikacji zrównoważonego rozwoju w produkcji rolnej. Jego wytyczne obejmują kryteria:
- środowiskowe,
- ekonomiczne,
- społeczne.
System REDcert² uzyskał pozytywną ocenę SAI i uznany jest za równoważny wobec FSA – oceny zrównoważonej produkcji w gospodarstwach rolnych.
Poprzez uzyskanie certyfikatu REDcert² firma zajmująca się produkcją lub przetwórstwem żywności potwierdza, że spełnia wymagania zrównoważonego rozwoju opracowane przez międzynarodową Inicjatywę na Rzecz Zrównoważonego Rolnictwa (SAI).
Dla kogo jest REDcert²?
Zakres certyfikacji REDcert² obejmuje:
- przedsiębiorstwa zajmujące się uprawą i skupem surowców rolnych (pierwszy punkt skupu FGP, producenci rolni w ramach FGP),
- zakłady przetwórcze (cukrownie, olejarnie, młyny, browary i słodownie itp.),
- firmy handlowe, specjalizujące się w obrocie surowcami, półproduktami i żywnością.
Dlaczego DEKRA?
DEKRA Certification prowadzi certyfikację produkcji żywności według standardów zrównoważonego rozwoju REDCert² w oparciu o umowę z REDcert.
Dotychczas przeprowadziliśmy ponad 2000 auditów w branży rolno-spożywczej.